Världsnyhet: Stinaa.J och Jaktia lanserar ortopediska jaktkängor (2024)

Reportage

JaktFritid

Belastningsskadorna ökar inom alla grupper i samhället. Jägarna är inga undantag. För att råda bot på detta lanserar nu Stinaa.J världens första jaktkängor som lindrar smärta och förebygger skador i fötter, knän, höfter och ryggslu*t. Kängorna och de unika ortopediska inläggen kommer att säljas exklusivt hos Jaktia.

Stinaa.J är pionjärer inom ortopediska skor. Sex års forskning och utveckling har i dag resulterat i tre produktgrupper: modeskor, arbetsskor och sportskor. Gemensamt för samtliga skor är att de ger alla fötter oöverträffad komfort och optimalt skydd – utan att göra avkall på design.

– Vårt koncept går ut på att behandla människor i grupp. Det vill säga, människor behöver inte uppsöka sjukvård och ortopedtekniker för att prova ut individuella inlägg i samma utsträckning. Våra unika, ortopediska inlägg passar de flesta fottyper – oavsett om personer har höga fotvalv eller är plattfotade, berättar Peter Hedström som är delägare och vd på Stinaa.J samt har närmare 40 års erfarenhet som ortopedtekniker.

Patenterat system ger stabilitet

De världsunika ortopediska inläggen baseras på resultaten av miljontals 3D-skannade fötter. Det har gett Peter och kollegorna på Stinaa.J en ”genomsnittsfot” utifrån vilken de utvecklat och fått patent på två ortopediska inlägg. Det ena för skor med så kallat högt drop (stor höjdskillnad mellan tåparti och klack) och det andra för skor med normalhögt drop.

Det sistnämnda patentet ligger till grund för inläggen i jaktkängorna som heter ONE Hunting. Patentet kallas för 5-BAR system och består, precis som namnet antyder, av fem olika barriärer som ger stöd och aktivt stödjer fötternas främre, yttre och inre fotvalv. Dessa zoner är helt enkelt konstruerade för att ge fötterna stabilitet och hjälpa dem undvika att landa ergonomiskt fel – även på ojämna underlag och oavsett om användarna går, hoppar eller springer.

Material från rymdindustrin

– Våra ortopediska inlägg i jaktkängorna består dessutom av fem lager som var och ett är utformat för en viss funktion. Ett lager av perforerat mikrofibermaterial ska transportera bort f*ckt och motverka friktionsskador som skavsår och blåsor. Ett annat lager, ett minnesskum som används i mellanväggar på satelliter, är till för att forma sig efter exakt efter hur fötterna ser ut. Ytterligare ett exempel är ett lager vars uppgift är att absorbera stötar. Detta lager är av medical Poron, ett material som används inom rymdindustrin, berättar Peter Hedström och fortsätter:

– Tillsammans ger dessa lager våra inlägg en enormt bra stötdämpande konstruktion. De anpassar sig efter alla fötter oavsett fotvalv samt ger dem perfekt avlastning och stötdämpning. De ser också till att minimera snedställningar och belastningar i knän, höfter och ryggar.

Jägare – en utsatt grupp

Det har tagit drygt två år att utveckla, testa, utvärdera och förfina konstruktionen av de ortopediska jaktkängorna. Men det är det värt. För det är en produkt som verkligen behövs på marknaden, menar Peter Hedström. Han jagar inte själv, men har två vuxna söner som är inbitna jägare samt haft ett stort antal patienter genom åren med olika belastningsskador som uppkommit inom jakt. Så han är väl insatt i jägarnas situation.

– Jägare går ofta i otillgänglig och ojämn terräng, vilket gör att de tillhör en utsatt grupp där belastningsskador är vanliga. Sju av tio jägare lider av smärtor i fötterna, knäna, höfterna eller ryggen, menar Peter Hedström.

Är du en av dem? I maj kommer botmedlet. Då har du nämligen möjlighet att köpa de ortopediska inläggen i Jaktias butiker. Du kan använda inläggen i dina befintliga jakt- eller vandringskängor. De passar även bra i löpaskorna och i dina favoritsneakers. I månadsskiftet juni/juli är det sedan tänkt att jaktkängorna ONE Hunting (som säljs med inlägg) ska finnas i Jaktias sortiment.

”Spännande tillskott i sortimentet”

Peter Hedström ser med spänning fram emot lanseringen av de ortopediska inläggen och jaktkängorna. Han vågar lova att många kunder kommer att bli överraskade.

– De som kommer in till en Jaktia-butik och provar våra kängor kommer att utbrista: ”De här passar ju mig perfekt. Hur är det möjligt, ni har ju inte träffat mig förut?” säger Peter med ett skratt.

Anette Johansson, konfektions- och skoansvarig på Jaktia, har själv testat och imponerats över de nya jaktkängorna och unika ortopediska inläggen.

– ONE Hunting är en spännande produkt som ligger helt rätt i tiden och ett perfekt tillskott i vårt växande sortiment. Jag är helt övertygad om att kängorna och inläggen kommer att göra underverk för många av våra jägarvänner som lider av värkande fötter, knän, höfter och rygg.

Här kan du läsa mer om Stinaa.J och den banbrytande teknologin som ligger till grund för jaktkängorna ONE Hunting och de världsunika ortopediska inläggen.

Publicerat

2024-03-14

Jaktia *

Relaterade reportage

Fritid Så vårdar du dina kängor och stövlar Kängor i läder är designade för att klara tuffa förhållanden så om vi vårdar dem kan vi få behålla dem i många år. Här kommer en enkel guide till hur du tar hand om dina läderkängor och gummistövlar.
Världsnyhet: Stinaa.J och Jaktia lanserar ortopediska jaktkängor (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5983

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.